Menu
Gildia Pióra na Patronite

Do siego roku!

ostatnia kartka w kalendarzu
od dawna czeka na swój dzień
to ona sprawi dziś spadając
że stary rok odejdzie w cień

staruszek sprawozdanie zda
czego dokonał i jaki był
ile dobrego przyniósł światu
a na co nie wystarczyło sił

przekaże wnioski młodzianowi
i da od serca zalecenia
bo świat zupełnie zmienił się
i ma szczególne dziś marzenia

choć niewiadomą każdy dzień
walczyć zaleca o to, co lepsze
miłość i zdrowie ważne są
i to, czy czują się bezpieczne

i oby młodzian łaskawy był
i rady starca wziął do serca
by czuciem i wiarą darzył nam
bo szkiełko i oko mamią dziś mędrca

cóż warte dobra materialne
gdy tli się zagrożenie
niech nowy rok wszystkim nam
da pokój, zgodę i otrzeźwienie

56 973 wyświetlenia
467 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!