Menu
Gildia Pióra na Patronite

Opuszczony dom przemówił

Opuszczony dom przemówił

porzucili mnie
nikt nie zapala mi
światła
zrujnowali mnie
czas pokrył mnie kurzem
i siatką pajęczyn
oczy zamknięte
mam
od świtu do zmierzchu
przecież dom jak
człowiek
bez ludzi nie istnieje
czy o tym nie wiecie ?
Zniknęliście
i zabraliście mi duszę

cicho koło mnie
i smutno
a byłem świadkiem
historii waszego życia
tęsknię
przecież chroniłem przed burzą
i deszczem
czuję się obdarty
z godności
dobrze że wiatr mi
bratem
omiata rozsypujące się
ściany
czuję się jak drzazga
nikomu niepotrzebny

zamknij już drzwi
delikatnie
naciskaj klamkę
to już ostatni pocałunek
pożegnanie

Janina Malicka

( inspiracją, było ogromne przeżycie, gdy odwiedziłam porzucony- rodzinny dom)

4296 wyświetleń
28 tekstów
2 obserwujących
  • Anna S.

    21 May 2020, 15:08

    Brawo dla pani Janiny za piękną twórczość. Dziękuję.