Menu
Gildia Pióra na Patronite

Opowiem ci historię

księżyc zachodził za lasem
myśli krążyły nad dachami
i przez kominy wpadały do domów
ludzie śniąc mruczeli śmiali się lub płakali
ktoś rodził się inny umierał
noc jak każda
dymiły kominy fabryk wyły syreny karetek
leżący w rowie pijak nerwowo grzebał w kieszeniach
próżne nadzieje wypił wszystko
wielkie cielska budynków z przysłoniętymi oczami siedzące milcząco wzdłóż ścieżek
lewiatany oczekujące świtu by wypluć szeregi proroków
niektóre okna w poświacie
późne wciągające seriale
groźne wiadomości
giełda pada wojna tajfuny
małolaty podglądające ukradkowo porno
facet na dachu czekający ze skokiem na ostatni błysk księżycowwgo światła
wesele w knajpie w centrum miasta
wyciszona muzyka ekskluzywni goście
w parku na ławce facet
starszy
nie czeka na nic na nikogo
skończył mu się świat
spokojnie
tylko jemu

15 310 wyświetleń
144 teksty
8 obserwujących
  • oszi3

    12 October 2022, 19:04

    *księżycowego. Fajnie ukazujesz osoby w różnych sytuacjach.

  • Monika M.

    12 October 2022, 18:24

    Od zawsze mam w głowie wersy SDM:
    Jakby nigdy nic
    Herbata nagle zamarza przy stole...