Menu
Gildia Pióra na Patronite

Gdy od ludzi bliższe księżyce...

Opadają bezszelestnym zwątpieniem
słowa jak rozwiązane sznurówki
gdy samotności gorset
poluźniły dłonie nocy na chwilę

cienie rąk w wachlarz złożone
malują niemożliwy wschód słońca
na falach zgniecionej sukni

i tylko księżyc zagląda jej w oczy
i lunatycznym dotykiem
odgarnia ze skroni
złych myśli czarne motyle

137 934 wyświetlenia
1393 teksty
282 obserwujących
  • zlo282

    25 September 2012, 13:52

    Na księżycu zaraz będę stać
    Nad księżycowym morzem plażować
    W Polsce dawno nie ma nic
    Więc wszyscy lecą na księżyc:)

  • giulietka

    24 August 2012, 16:31

    To świadczy o Twojej wrażliwości plastycznej, Kasiu;)
    Dzięki:)

  • giulietka

    23 August 2012, 21:11

    Każda babka lubi być trochę polukrowana;)
    A tak poważniej, dziękuję, że jesteś:)

  • R.A.K.

    23 August 2012, 21:09

    Uwielbiam Twoje wiersze! Więcej lukru nie sypię, choć to co pisze jest szczere...Ty wiesz...

    Pozdrawiam Madziu :)

  • giulietka

    23 August 2012, 20:27

    Uśmiechnęłaś mnie od ucha do ucha tym komentarzem, Joasiu:)
    Niezwykle miło mi czytać o szalejących myślach;)
    Pozdrawiam.:)

  • słoneczniki

    23 August 2012, 19:44

    Działa na mnie ten wiersz...
    jakże me myśli czytając szaleją...

  • giulietka

    23 August 2012, 15:53

    Dario, i ja lubię, gdy do mnie zaglądasz;)

    Xavier, Ty zawsze wyłapiesz coś zmysłowego;)

    Pozdrawiam Wszystkich serdecznie;)

  • Akte

    23 August 2012, 14:25

    Lubię :)

  • giulietka

    23 August 2012, 11:57

    Arturo, tylko księżyc rozumie nas w pełni...
    Miłego dzionka;)

  • 23 August 2012, 11:35

    Wilcze stado obce za dnia, a nocą dusza wyje do księżyca o marzeniach niespełnionych.
    Śpiewamy do wielkiego lustra, bo nikt nie jest tak bliski, jak my sami...

    Podziwiam Twój wiersz, Madź i nieśmiałej Nat też. :)