Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ono

ono
bilet trzyma już w dłoni
LOT-em w dalszy rejs się wybiera
promienie słońcu skróciło
noc w talii dumnie przybiera

dopóki ono berło dzierżyło
ona szczuplutka była jak osa
gdy tylko w plecak je włożyło
ta już zadziera do góry nosa

wyjęła płachtę, na dzień nasuwa
kradnie minuty i godziny
oziębia, schładza, czasem zarządza
robi niewinne do swej gry miny

a ono spakowało wakacyjne miłości
dogasiło ognisk płomienie
plaże wiatrem gustownie zamiotło
odleci, pozostając wspomnieniem

57 050 wyświetleń
468 tekstów
17 obserwujących
  • Hares

    14 September 2022, 17:53

    Co to jest to Ono?
    I ta plachta razi, kojarzy się z silnym bykiem, a w wierszu jakoś delikatnie :)
    Dla mnie niezrozumiały.

    od ryksza
    • Anna S.

      15 September 2022, 09:29

      * lato
      * ciemność

    • Anna S.

      15 September 2022, 09:31

      Ja już tak wprost piszę i jeszcze trzeba tłumaczyć z polskiego na nasze?😆