Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 28 October 2019

Mijany obraz

Ona ma
tyle uczuć w sobie
cierpkość

On
pustkę w oczach
tak wielką
jak skraj oddechu
uczepiony welonu chmur

Jadąc zapomnianą drogą
mijałem krzyż
i nie zdążyłem dostrzec
czy był na nim Jezus
przybity poniemieckim gwoździem

Ale u krzyża stóp
klęczała kobieta
w chustce
czerwonej
jak usta Marilyn Monroe

Niebo pochmurniało
wirowały wrony
obraz zatrzymał się w pamięci
nawet kołysze się w nim kwiat przy drodze...

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • fyrfle

    28 October 2019, 12:11

    Cieszę się, że tutaj czytam jeszcze raz.

  • onejka

    28 October 2019, 08:56

    Dla mnie codziennie jakiś Twój wiersz Piotrek na głównej mógłby być. Uwielbiam Twoje pióro :)

  • sprajtka

    28 October 2019, 08:30

    Gratulacje:)

  • giulietka

    28 October 2019, 06:40

    Właściwy człowiek, na właściwym miejscu, cóż dodać?!

  • marka

    25 October 2019, 17:34

    Miłego dnia Odwiedzającym to co piszę. Cieszę się, ze to jest dla Was czymś ciekawym. Pozdrowienia ślę z Bolesławca.

  • sprajtka

    25 October 2019, 12:26

    To wielka sztuka tak pisać...

  • Kamil Borkowski

    25 October 2019, 10:39

    Zgadzam się z Onejką.

  • onejka

    25 October 2019, 07:37

    Nie wiem jak to robisz, ale Twoje wiersze tak wnikają w umysł...nie znam nikogo kto potrafiłby tworzyć takie metafory...