Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Rymowany łyk historii

Okrągły Stół a przy nim gracze
Nowicjusze i wyjadacze
Z uwagą patrzą sobie na ręce
By poszło zgoła jak w Magdalence

Zanim o Polskę gra się zaczęła
Z talii kart asy Komuna wyjęła
Gdy zagarnęli już stołki chciwie
Głośno krzyknęli "gramy uczciwie! "

Układy z Komuną i pęd po profity
Tak nam powstały polskie "elity"
Jak pączki w maśle ciągle się czują
A ludzie nadal na nich głosują

W każdym miasteczku i większej wsi
Mieliśmy agentów służb WSI
Ciągle mierzyli temperaturę
Kto razem z nimi, ten piął się w górę

Gdy ktoś zaś robił im pod włos
I niewygodnym był taki gość
Gdy działał dla Polski z potrzeby serca
Zajmował się nim (kto?) płatny morderca
*
Stare elity wpływy trzymają
Bezkarność grupie tak zapewniają
I nic nie umyknie ich uwadze
Ludźmi ulicy chcą przejąć władzę

A skołowany naród wciąż błądzi
Nie wie, że krzywdę sobie wyrządzi
I bez pardonu górnym Cis
*********** ! - wyje i - ***** PiS !
&
Być może potrzebna nam nowa bieda
By znowu walczyć o skibkę chleba
By skromniej i mądrzej żyć

https://www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/2367396,Poufne-rozmowy-w-podwarszawskiej-Magdalence

56 930 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
  • Meron

    15 January 2021, 23:26

    Najlepsze przysłowie o nas

    Mądry Polak po szkodzie.

    Nie chcę znać odpowiedzi na pytanie
    co złego musiałoby się stać, żeby nasz podzielony biało czerwony naród się zjednoczył.
    I przestał głupieć.

  • RedRose

    15 January 2021, 17:47

    Pełne półki, wolność słowa, pracy w brud i inne dobrodziejstwa...
    - to przyzwyczajonych do życia poniżej godności nie zadowala, to tak z grubsza rzecz ujmując.
    Naród nawykły do walki, powstań i buntu
    potrzebuje chyba rozbiorów, nie daj panie Boże, i silnej cudzej ręki, żeby docenić zmiany na LEPIEJ MI SIĘ ŻYJE, naród musi walczyć, więc szuka wroga, szkoda, że we własnym gnieździe.
    To chore, ucinać rękę, która karmi.

    Zapomniał wół jak cielęciem był i zapomniał o czym marzył.

    od Anna S., Duse, Fergus
  • szpiek

    15 January 2021, 17:10

    A prawda jest prosta i banalna
    Trzeba było oddać władzę,
    Bo sytuacja gospodarki była fatalna

    Komuchy oddali państwowe interesy
    W zamian za spokój, swoje biznesy

    Ludziom wmówiono, że będą milionerami
    A niewielu się odnalazło w kapitalizmie
    Politycy karmią lud spiskami
    A gospodarka znów na mieliźnie

    Historia to nauczycielka, która niczego nie uczy
    Rząd znowu dziurę w budżecie tuczy
    Nie oddawajmy im władzy
    Bo będziemy biedni i nadzy

    od Anna S., Blanca87, Maciek Zz