Menu
Gildia Pióra na Patronite

Oko

Oko utkane z tajemnicy
Klejnot wszystkiego co żyje
Żaden błękitny szafir, zielony szmaragd
Ani czarny diament
Równać się pięknem z nim nie może
Jak malarz na swej palecie miesza barwy
Wyostrza kontury
Przybliża i oddala
Czasem zwodzi i staje się złym przewodnikiem
Odwróci obraz lub zmąci
Przyozdobi czarnymi punkcikami
Błyśnie jaskrawością
Zobaczy coś czego nie ma
To wtedy, gdy mózg
Z okiem się wadzi
Strzeże, ale i odkrywa tajemnice
Spójrz w źrenicę oka
A wszystko będziesz wiedzieć
Maleńka jak główka szpileczki
Czy to ostre światło?
Fałsz chemią zadany?
A jeśli to, już brak uczucia?
Lepiej załóż ciemne okulary!

18 842 wyświetlenia
159 tekstów
4 obserwujących
  • silvershadow

    17 May 2021, 13:53

    oryginalne spojrzenie ;)