Menu
Gildia Pióra na Patronite

Skakanka*

okna dymią ściany parzą
pięści ojca matkę rażą
dziewczynkę każdego ranka
tuli tylko jej skakanka

ojciec krzyczy matka płacze
a dziewczynka ciągle skacze

a sąsiedzi się nie skarżą
akceptują życie z marżą
zgasły serca oczy uszy
nic nikogo już nie wzruszy

ojciec krzyczy matka płacze
a dziewczynka ciągle skacze

nagle nić rozpaczy pęka
kto by myślał że tak cienka
tylko krzyk tylko błysk noża
krwi ocean gasi pożar

ojciec krzyczy matka płacze
lecz dziewczynka już nie skacze

*Inspiracją do napisania wiersza była jedna z głośnych, polskich spraw kryminalnych z lat 90, na temat której istnieje wiele artykułów i filmów dokumentalnych.

48 094 wyświetlenia
592 teksty
92 obserwujących
  • 1 March 2019, 19:01

    Warte zatrzymania.
    Pozdrawiam.

  • kati75

    1 March 2019, 10:09

    przekaz ciekawy ...pozdrawiam;-)