Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 25 April 2021

***


przesuwam rękę po konturze
twojej nieobecności

a więc dom jest pasmem utraceń
który na chwilę wypełniają moje palce:
spod nich tryska zieleń paproci
pęka żyłka deszczu smutny sonet
wskazówka odchodzeń przesuwa się - łamię gałąź słońca
w moim dotyku gaśnie gwiazda - gdybyś to widział
jak karleje w kwadrans: tak mi w dłoniach usycha blask
przetacza się zamieć - jaskółczy tren

ty - myśl moja
wisielcza wiosna
pulsuje żywy przy ustach liści
czas zaklęty w szkiełko rosy
ja źdźbło - płomień

(Ojcu, 2021)

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących