Menu
Gildia Pióra na Patronite

(Nie)pamięć bliskich

http://www.youtube.com/watch?v=5Siqm7zBq0c
w znudzonych oczach zmierzch
niczym śmierć zawieszona za życia
wodospady, przepych pustynnych łez
odrapane ściany, dyndająca szubienica

pelargonie gonią bezdech wzrokiem
odór popielnicy płynący z igieł petunii
podejrzana herbata niesiona szlochem
wilgotny stolik wydął brzuch w agonii

zrezygnowany kanarek już nie śpiewa
ucichły wesołe chichoty, harce dzieci
klepsydry piach czasu nie odmierza
radość zniknęła, pieśni swej nie nuci

choć gałęzi za oknem co niemiara
zieleń nie wchodzi do dusznego pokoju
zapachem strachu wiosna zapomniana
zgnilizna serca niechcianego głodu

fotel bujany jeszcze równo skrzypi
nie czeka na bliskich rychłe odwiedziny
niepamiętna, już do niej nikt nie tęskni
każde z latorośli ma własne rodziny

brzydka pomarszczona skóra oddycha
spierzchnięte usta nie umieją krzyczeć
obojętność milczenia samotności słucha
ostatnie marzenie by Zbawiciela spotkać...

wybiegnij na chwilę w przyszły moment
gdzie uszczuplą i rozjaśnią się grzywy
kiedy na cmentarzu leży małżonek
a ty zostajesz z echem przeraźliwym...

Nie zapominajmy odwiedzać samotności bliskich....

26 000 wyświetleń
524 teksty
59 obserwujących
  • Papużka

    3 April 2013, 16:41

    Bardzo mnie to cieszy :)

  • Albert Jarus

    3 April 2013, 16:40

    alez ja lubię Ciebie czytać :D

  • Papużka

    26 March 2013, 17:31

    Miło, że odwiedzasz i szczere komentarza do tego dorzucasz :D

  • PetroBlues

    26 March 2013, 17:30

    Znacznie:)

  • Papużka

    26 March 2013, 17:20

    hym tak lepiej? ;)

  • PetroBlues

    26 March 2013, 16:48

    Łoj, długie to to:P Ale przeczytałem:) W zasadzie jest ok, tylko w jednym miejscu zgrzytnęło tak, aż mi w uszach zadzwoniło. Mianowicie:

    "gdzie przerzedną i oszronią się grzywy" - rz, rz, sz, rz - mówię po polsku od 23 lat, a miałem problem, żeby to na głos wypowiedzieć, sypie się w tym miejscu też rytm, choć wcześniej się ładnie kołysało.

    Sporo lepiej niż poprzednim razem. Jak dla mnie 5= :P

    Pozdrawiam:)

  • 26 March 2013, 13:13

    :)

  • Papużka

    26 March 2013, 12:31

    Zapewniam Cię, że ta wersja bardziej zrozumiała :) zmianie uległy tylko 2 pierwsze zwrotki... Choć ja uwielbiam szyk przestawny :D xD no ale mówią, że to przestarzałe i z mojej strony nadużycie.. :)

  • 26 March 2013, 12:29

    Gra na tej delikatnej strunie.
    Mi się podoba, ale nie widziałem wcześniejszej wersji, a poza tym kompletnym ignorantem yestem. ;)
    Pozdrawiam :)

  • Papużka

    24 March 2013, 19:40

    ;)))