Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pro publico bono!

Od lat dwie partie rządzą nami nieustannie,
odmierzam sekundy nim naród nasz padnie.
Popisy tych "wielkich" wciągnęły kraj w bagno,
widzę dług publiczny, który przebija dno.

Słychać ciszę, gdy ojczyznę okradają.
Knebel na ustach, gdy aktywa sprzedają.
Czy Ty naprawdę nie chcesz tego dostrzegać?
Czas otworzyć oczy i prawdę rozsiewać!

Krew dziadów zastygła w ziemi ojczystej?
Czy wrze w nas odrobina purpury czystej?
W niejawny sposób pragną dom opanować.
Wkrótce będziemy Polsce trumnę gotować.

Prasa pod szyldem zachodniego sąsiada,
wypiorą do cna mózg, z ssaka zrobią gada.
Wszystko co polskie, w większości już obce.
Co jutro przyniesie sam dopisz po kropce...

12 273 wyświetlenia
111 tekstów
58 obserwujących
  • Mało Romantyczna

    28 January 2021, 01:10

    I po tylu latach, łby hydrze odrastają, zbyt krótko odcięte. Dobry tekst.

  • skrobek

    28 April 2014, 00:03

    Napisała NieBoska... ;)

    od Ciska
  • NieBoska

    18 April 2014, 23:59

    Boskie ! ;)

    od Ciska
  • skrobek

    8 April 2014, 00:18

    Dziękuję ja wam za nocne odwiedziny :)

  • RozaR

    8 April 2014, 00:02

    Pro publico bono - jak to pieknie brzmi

  • Ciska

    7 April 2014, 23:43

    Zanuciłam sobie "...póki my żyjemy...".

    Tyle krwi przelanej, czyż darmo ?

    Piękne i mądre są twoje myśli, wiersze. Pozdrawiam.

  • skrobek

    2 April 2014, 15:20

    Spostrzegawczy jesteś Marjanie :)

    Różo dziękuje za mądry komentarz, z którym się zgadzam. Chciałem w trywialny i zwięzły sposób odnieść się do tej kwestii, w kilku wersach nie da opisać się ogromnej głębi tematu.

  • RozaR

    24 March 2014, 23:08

    Skrobku drogi - widzisz więcej niż inni ale nie na tyle by objąć rozumem to co naprawdę się dzieje.
    Objęcie umysłem tego co się dzieje i zamknięciem w jednym zdaniu nie jest proste. Dlatego jest tak niedostępne dla ogółu. Próbę dość trafna sformułował ojciec sióstr Radwańskich. To wojna trzeciego pokolenia AK-owców z trzecim pokoleniem UB-ków. Temat długi a rozmówca niepewny -więc kończę.