Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ze wspomnień i z dna szuflady

Od dziecka lęk
i ćwiczenia w szkole
kładliśmy się pod oknami
przerażeni nakrywaliśmy tornistrami głowy
tak wyglądała próba
wybuchu bomby atomowej

Prosiłem Boga
żeby nas to nie spotkało
Hiroszimy nie uratował Budda
a Amerykanie też w nas wycelowali

Nauczycielka obiecywała
że Moskwa nie da krzywdy zrobić
małej Polsce
a jak tylko RFN ruszy
to odpowiedzą ogniem

A nasi przyjaciele zza Buga
chcieli zmieść atomem Polskę
między Odrą a Wisłą
miały powstać radioaktywne zapory...

127 803 wyświetlenia
1426 tekstów
95 obserwujących
  • fyrfle

    12 December 2017, 14:35

    Dzieciństwo jest oswajaniem się ze strachem, wielu z nas została kłębkiem lęku jednak.

  • 12 December 2017, 00:24

    Za Odrą też... a nasi żołnierze mieli w tym pomóc, zająć świecące tereny, by szybko i skutecznie przejść w stan spoczynku... Słaby i biedny czasem znajduje litość, ale częściej trafia na kpinę, pogardę, wrogość i wykorzystanie...