Menu
Gildia Pióra na Patronite

stan zawieszenia

oczy przecieram zmęczone
kurz twarzy zapomnianych ścieram
dawnej miłości płomień zgaszony
imion zatartych w pamięci

pytam głuchoniemego starca
o sens obrazu ślepca zza rogu
bezzębna babcia smakuje migdały
w tłumie zagubieni samotnością owładnięci

przemierzam puste ulice
zburzonych krzyży ludzkiej egzystencji
w poświacie strzaskanych latarni
chronię się w cieniu maski ze sklepu

niezrozumiane słowa niemego
wyśpiewana pieśń o wolności więzienia
taniec na linie bezdomnego bez nóg
judaszowe srebrniki wpadają do puszki

dokąd zmierza ten świat stary
pytania pozostawione bez odpowiedzi
w telewizji prezenter w mundurze galowym
ogłosił stan wyjątkowy

159 240 wyświetleń
1079 tekstów
54 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!