Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ciałopalenie

Oceanów gwiezdne głębie
błękitnieją skrajem świtu
płosząc w jasność chmur gołębie
w nieskończoność wszech błękitu.

Rosą płonią się powieki
macierzanką w dotyk nieba
rozszumiały się po wieki
liście dniejącego drzewa.

Blask poranił ciało nocy
rysą dnia w jedwabiu mroku
ciemność w nagość przeistoczył
krusząc światłem nocy cokół.

Księżycowy pył milczenia
w krzyk radości rozpłomienił
ogniem słońc zniebozstąpienia
wskrzesił z chłodu ciało ziemi.

Rozbudzone z mogił śnienia
oczy nieb rozkwitły brzaskiem
złotym dymem dopełnienia
rozsnuł świat swą głębię blaskiem.

Dotknij warg rozstajem brzegu
oceanów ócz olśnienia
spłoń istnieniem w dym oddechu
świetlistego ciałopalenia.

89 620 wyświetleń
1386 tekstów
12 obserwujących
  • Papużka

    7 February 2018, 22:40

    Noo to jest coś! Brawo