Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Poeci w trudnych czasach!

O czym mogą napisać
poeci gdy świat się pali?
Napisać wiersz, że serce
krwawi, a dusza płacze?
Mogą żyć "poza czasem"
i pisać wiersze o pięknych
sprawach!
Napisać sonet o tych co
życie oddali, by ogień ugasić!
Albo słowa pieśni, dla tych
co z nim walczą!
Napisać noturn wierszem,
otulić słowem jak ciszą
nocy, tych co cierpią!
Oddać hołd współczesnym
biegunom, co w rozpaczy
wyruszyli w obcy świat!
Mogą dla dzieci napisać
bajkę, by rozbawić, przegnać
z głów zły los!
Mogą oskarżać, tego co ogień
podłożył, rozpala go wciąż
i o tych co bezwolnie na to
patrzą!
Wiersze to tylko słowa,
co mogą teraz znaczyć?
mało i wiele zarazem,
okaże się po czasie,
o czym pisali poeci!

18 853 wyświetlenia
159 tekstów
4 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!