Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ostatnim z Wrocławia do Bolesławca

Nocny pociąg
mdłe światła
trupim policzkiem
szkicuje północ

Milczeniem tkanej
zmęczonej twarzy
rysuje się odbicie
w brudnej szybie

Z bułka słodką w przełyku
kruszonką
przyklejoną do podniebienia
jak gwiazdy
topię wzrok
w rozkołysanym pejzażu miasta

Ptaki senne mokną
między gzymsami
w których tonie huk kół
toczących się po rozjazdach...

Obojętnie ramionami wzrusza noc.

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • sprajtka

    13 August 2011, 20:51

    ...nocny pociąg
    ...rysuje się odbicie
    ...jak gwiazdy
    ...topię wzrok
    ...w rozkołysanym
    ...między gzymsami
    ...w którym tonie huk
    ...wzrusza noc
    Każdy czyta co chce wyczytać:)))

  • Akte

    13 August 2011, 19:41

    kunszt słowa, Marko Ty to dopiero potrafisz wiersz napisać:)
    pozdrawiam ciepło