Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nad Niemenem

Teksty z obrazami - Nad Niemenem - exsilentio
Nad Niemenem - exsilentio

Nocą płynę chłodną rzeką we mgle,
Woda niesie stare fotografie.
Zbieram każdą, którą złapię
I w opuszczonej pamięci składam cień.

Miękkie fale kobiecego śpiewu
Kołyszą się ciszą, jak wtulone pary.
Rytm podaje im zegarmistrz stary,
Ze smutkiem, lecz już bez gniewu.

Na szczycie przymilnego pulsu wody
Znalazłem piękny obraz nocy,
Góry, jeziorko, nasze usta i oczy…
Wokół ubranych w szuwary mgieł gody.

To piękne obrazy. Niepotrzebnie zgubione.
Na każdej z zachowanych chwil
Jesteśmy miłością, ja i Ty…
Dziś rzekę truje tyle wody słonej…

Quid Quidem

41 485 wyświetleń
573 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!