Menu
Gildia Pióra na Patronite

Noc usiadła cicho...

Noc usiadła cicho na księżyca sierpie,
Zapaliła tysiąc jasnych lamp nad nami.
A ja sobie nawet radość z nocy czerpię,
Bo noc zawsze mnie otacza swymi snami.

Noc wycisza bieg miasta szalony, szybki.
Nawet w morzu się spowalnia ruch fali gibki.
Drzewa zamykają w nocy we śnie oczy,
Spokój wielki po wsi cicho sobie kroczy.

Gasną światła w oknach wiejskich chatek.
Górski szczyt zaczaił się w ciemności świata.
Przyglgnął pies zmęczony do posłania w budzie,
Sen ogarnia nawet najsprytniejszych ludzi,

Ciemność patrzy sobie z nieboskłonu czerni
Jak nad książką śleczy jakiś student wierny.
Nie śpią tylko samolotów kadłuby na lotnisku,
I pociągi biegną torami w kierunkach wszystkich.

W parku drzemią sobie krzewy koło ławek,
Zmruzył oczy łabędż pływający w stawie.
Ciszę zakłócają samochody gdzieś pędzące,
Samoloty ze smugą dymu w niebo unoszące się.

5555 wyświetleń
78 tekstów
3 obserwujących
  • Bogini Twa!

    30 January 2016, 18:19

    Dziékuję Cris! Ostatnio cos lenię się pisać wiersze!

  • Cris

    30 January 2016, 00:42

    Pierwsza zwrotka urzekła mnie...
    Pozdrawiam Jolu. :)