Menu
Gildia Pióra na Patronite

Idealna, a może tylko anioł

No bo jesteś idealna,
Jak idealnym jest radziechowski wschód,
A przecież mogłaś urodzić sie
Wiele wiele przed czy po.
I mogłaś być choćby z Wieprza,
Czyli o jedną Sołę
Za zasięgiem mojej nadziei.

I modlę się z całej duszy -
Niech Cię Duch Święty prowadzi,
Przez te wszystkie nawiedzone,
Krzyczące, rozwrzeszczane, roszczeniowe,
Bez hamulców.
Niech Cię Anioł Stróż podtrzymuje.
Wiem że wierzysz i ufasz Matce Różańcowej.
Wiem że wymodlisz u niej wstawiennictwo,
Które ostatecznie hardym, twardym,
Mądrym twoim sercem jest.
Głosem jego słowa bystre, celne,
Których ostateczny owoc - dobro I sens.
Gorzką głupotę w człowieku zmieniasz
W logicznego porządku uśmiech.

A ja cię wspieram, a ja cię kocham.
Dzisiaj rano modlitwą,
W południe będzie serdeczna myśl,
A w popołudnie przytulę,
Przeczytam wiersz.
Przypomnę że prędzej niż później
Zakwitną lilem przepełnione wonią bzy,
Podbiją przestrzeń między Wieśnikiem,
A Białym.

297 589 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!