Menu
Gildia Pióra na Patronite

Testament I

Nigdy zbyt wiele nie wymagałem,
dobrze wiem czego w życiu chciałem.
Najtrudniejsze drogi wciąż obierałem,
realizując cele się nie poddawałem.

Nigdy przed szereg się nie wychylałem,
rad starszych, mądrych uważnie słuchałem.
Idąc przez życie o innych pamiętałem,
gdy byli w potrzebie to im pomagałem.

Nigdy o moich bliskich nie zapominałem,
całym swym sercem ich mocno kochałem.
W końcu w idealizm tak bardzo wierzyłem,
nie wiedząc jeszcze jak się pomyliłem.

Nigdy się zmieniać zamiaru nie miałem,
dopóki werterowskich cierpień nie doznałem.
Miłość, co zawsze moim priorytetem była,
to ona moje dotychczasowe "JA" zabiła.

Teraz stoję przed lustrem i wspominam życie,
kiedyś stał tu ktoś, kto pragnął być na szczycie.
Teraz już nie spojrzę, głowy nie podniosę do góry,
chciałem widzieć słońce, oglądam czarne chmury.

Amen.

24 360 wyświetleń
215 tekstów
222 obserwujących
  • Żelek

    6 August 2010, 16:38

    Takie słowa, od kogoś takiego... Jestem ogromnie wdzięczny Gerardzie :)

  • Seneka 18

    6 August 2010, 16:31

    Świetnie piszesz...każdy Twój wiersz to cudo...

  • Żelek

    15 June 2010, 22:52

    Miłość to jest, od dłuższego czasu, tyle że nieszczęśliwa, ale ja chyba jednak nie zwykłem przegrywać, bo nadal zamierzam walczyć :) Dziękuję i również pozdrawiam :))

  • 15 June 2010, 20:33

    Ale to słońce Marcinie jeszcze może być dla Ciebie, a chmury czarne rozwieje wiatr miłości. Piękny, pełen treści wiersz. Pozdrawiam :)

  • Żelek

    13 June 2010, 13:23

    Och Mery, przesadzasz :)

    Dziękuję i również pozdrawiam, miłego dnia życząc :))

  • Żelek

    12 June 2010, 22:50

    Dzięki za opinię, również pozdrawiam.

    Marka, interpretacja świetna i masz rację, każdy czasami spojrzeć na siebie z boku.

  • marka

    12 June 2010, 21:10

    Hiobowy utwór, każdy człowiek niekiedy staje obok i patrzy na siebie.
    Ciekawe podejście do tematu, odważnie.
    Wiersz daje do myślenia, choć to autoportret.
    Pozdrawiam

  • R.A.K.

    12 June 2010, 18:55

    Bardzo ładnie!!! Coś dla mnie :)

  • Bogdan Z

    12 June 2010, 17:53

    .raczej spowiedź ...przed samym sobą .....fajnie napisane :) (+)

  • motylek96

    12 June 2010, 16:53

    hmm..krótko,świetna robota
    Pozdrawiam