Menu
Gildia Pióra na Patronite

„Spowiedź”

Nie umiem rozmawiać z Aniołami
Z ludźmi też nie zawsze wychodzi.
Obce są mi wielkie mądrości świata.
A moja wiara jest wątłym płomykiem.
Nie wyrzekam się siebie dla dobra innym.
Nie pokutuje. Nie przepraszam, że żyję…
A jednak znam coś ponad to wszystko,
Coś bez czego człowiek jest niczym.
Mam w sercu Miłość i to wystarczy.
Na nic by były mi mądrość, wiara i dobroć,
Gdybym nigdy nie miała poznać Miłości.
***
Miłość cierpliwa jest…
Lecz ja nie zawsze potrafię czekać,
Targają mną emocje, chcę wszystko tu i teraz.

Łaskawa jest…
A mi brak wielkiego ducha i wszechobecnej dobroci
Moje serce nigdy nie było nieskazitelnie czyste.

Miłość nie zazdrości…
Ja wręcz przeciwnie, zazdroszczę innym każdej cząstki Ciebie
Każdego spojrzenia i myśli, które nie są skierowane do mnie.

Nie szuka poklasku…
Z tym mogę się zgodzić, nie chcę niczyjej aprobaty
Lecz tak bardzo kusi, by pochwalić się Tobą przed całym światem.

Nie unosi się pychą…
Odkąd jestem z Tobą czuję się inna -lepsza
Twoja miłość czyni mnie wyjątkową, a ja tego nie ukrywam.

Nie dopuszcza się bezwstydu…
Te dzikie napady namiętności przeczą temu
Pożądanie zasłania mi oczy i każe zapomnieć czym jest wstyd.

Nie szuka swego…
Wszystko co robię, staram się robić dla Twego dobra
Twoje szczęście jest przecież moim szczęściem.

Nie unosi się gniewem…
A ja za to często, wiesz o tym zbyt dobrze
I przepraszam za to najszczerzej.

Nie pamięta złego…
Lecz lepiej pamiętać o tym czego nas to „złe” nauczyło
I nigdy więcej nie powtarzać błędów.

Nie cieszy się z niesprawiedliwości…
Kompromis i zrozumienie - oby zawsze były z nami
Wtedy będzie wszystko się układać.

Lecz współweseli się z prawdą…
Tak, prawda i szczerość to podstawa
Najmniejsze kłamstwa mogą zrujnować wszystko.

Wszystko znosi…
Bo kocham Cię na dobre i na złe
Pamiętaj że nie opuszczę Cię w nieszczęściu.

Wszystkiemu wierzy…
A przede wszystkim wierzmy i ufajmy sobie
Bo jeśli nie sobie to komu mamy ufać?

We wszystkim pokłada nadzieję…
Tak bardzo chcę, żeby nasze marzenia się spełniły
Mam nadzieję, że już zawsze będziemy razem.

Wszystko przetrzyma…
Bo prawdziwej miłości nic nie jest w stanie zniszczyć
Przetrwa sztormy i nawałnice, będąc jeszcze mocniejsza niż wcześniej.

Miłość nigdy nie ustaje…
I choćby ciało moje umarło
To wiec, że dusza moja będzie Cię kochać na wieki !

20 793 wyświetlenia
181 tekstów
2 obserwujących
  • misiek45

    1 October 2012, 10:55

    Gdy serce otwierasz anioł słucha i nie trzeba nic mówic,podoba mi się Twój wiersz -pozdrawiam;)

  • 1 October 2012, 09:28

    utopia literacka

  • agniecha1383

    1 October 2012, 09:16

    Pięknie...

  • I.Anna

    1 October 2012, 09:10

    Podziwiam, to wielkie uczucie masz rację, życzę Ci żebyś nigdy nie zwątpiła, piękny wiersz