Menu
Gildia Pióra na Patronite

niosę w dłoniach światło które rozprasza chłód

nie lubiłam się przytulać
zanim przyznałam jak wiele tym wyrażam

unikałam trudnych rozmów
w końcu zrozumiałam czym jest obecność

stroniłam od bliskości
nie wiedziałam że prowadzi do zrozumienia

bałam się zaufać
aż odkryłam że mogę na sobie polegać

nie byłam dla siebie dobra
ugięłam kolana w przepraszam

11 922 wyświetlenia
86 tekstów
26 obserwujących
  • 29 August 2019, 19:25

    Poleganie na sobie bywa zgubne.

  • Starlight

    28 August 2019, 19:11

    Bardzo mi miło, że i Ty Trunanq tak wniknąłeś. Dzięki raz jeszcze. Postaram się wziąć pod uwagę Wasze rady.

  • Kamil Borkowski

    26 August 2019, 03:53

    Osobiście uważam, że w momencie kiedy wiersz napisany jest przejrzyście i schludnie, nie ma co wciskać tej interpunkcji, nie ona według mnie jest tutaj istotna, zresztą w poezji moim zdaniem jest trochę niepotrzebną asekuracją.
    Środki poetyckie również zależą od tego, co autor chciał osiągnąć w utworze, więc tutaj też trudno mi byłoby postawić jakiś zarzut. Natomiast myślę, że problemem może być brak wyrazistej pointy, która utwór sposób spięłaby w wymową całość i oparła jego ciężar i znaczenie. Dlatego tak się "rozmył". Ale to również tylko moje zdanie. Pozdrawiam Was.

  • Starlight

    26 August 2019, 03:35

    Brak interpunkcji to moja fanaberia - nie lubię potykać się w czytaniu o kropki i przecinki, a w wierszach niektórzy sięgają po ich brak, więc skorzystałam i ja. Teraz widzę, że brak interpunkcji niczego nie wnosi akurat do tego tekstu, bo z nią czy bez każdy odczytałby go tak samo... Hmm... poczytam jeszcze jaką funkcję w wierszach spełnia interpunkcja.

    Dosłowny? Taki był w zamiarze. Często mówi się o zbytniej szczelności moich wierszy, a ten miał być bezpośredni i tworzyć puentę z tym faktem (bezpośredniość) związaną. Ale widzę, że z mojego zamiaru faktycznie wyszła bardziej karta z pamiętnika.

    Dobrze jest wiedzieć jaki tekst jest w odbiorze. Dziękuję.

  • Starlight

    25 August 2019, 18:38

    Bliskie mi przemyślenia Michał, dziękuję.

    Jot, super, że znajdujesz czas i chęci na komentarze dotyczące techniki, warsztatu itp. Brakuje mi w tym wskazówek, propozycji czym coś zastąpić, co i jak poprawić, czego za dużo, czego za mało. Myślę, że sporo osób odniosłoby jeszcze większą korzyści z Twoich "paranoi" gdybyś dopełnił informację zwrotną.

  • silvershadow

    25 August 2019, 09:26

    dobro, piękno ... płyną z własnego serca
    natrafią na przeszkodę, jeśli nie wypełnimy nimi na naszej drodze pierwszego człowieka, nas.
    pięknie ;)