Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ludzie wiedzą lepiej

Niektórzy na szczęście tylko, mówią mi:
Ty się nie wtrącaj, fotografuj te kwiatki.
Nam zostaw ziemię, a na niej ludzkość.
My zrobimy porządek. Nasz nie twój.

Jesteście pewni, jak zawsze od tysiącleci,
Że czynicie dobrze, zło czyniąc człowiekowi.
I zło czyniąc tej ziemi, wy z obcego ulepieni.
Opłacani przez zło i to żołd jest obcy, wrogi.

Wstydzicie się prostych oczywistych słów:
Ojczyzna, racja stanu, myślenie państwowe,
Patriotyzm, miłość do ziemi ojców. Matka.
Gardzicie: Szczęść Boże. Bóg zapłać.

Krzyczycie na mnie śliną brudnej nienawiści.
Kiedy piszę strofy, w których nie pozwalam.
Donosicie, denuncjujecie, żądacie, tupiecie.
Wyrzućcie go, milczcie go. Omijajcie.

Jeszcze raz powiem, napiszę, przekażę.
Tu my, a oni tak jak my chcemy, jeśli już...
Niezmienialne ma pozostać fundamentem.
Kurtynie możecie zmieniać sukno, kolory.

297 746 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!