Menu
Gildia Pióra na Patronite

Małe szczęścia

Nie cofniesz wskazówek zegara.
Ale! Wstań z uśmiechem pewnego rana!
Nie cofniesz łez.
Ale! Wiosną spróbuj zobaczyć i poczuć bez!
Nie cofniesz cierpienia.
Ale! Latem chwyć słońce i odrobinę cienia!
Nie cofniesz żalu.
Ale! Jesienią poderwij sie do lotu!
Nie cofniesz bólu.
Ale! Zimą zrób coś z kawałkiem lodu!
Nie cofniesz wspomnień, myśli,
Ale! Poznaj nowego człowieka, co tylko czas umili!

Mija rok.
Co masz po tym wszystkim?

Jesteś wsród przyjaciół, rodziny.
Gdyż? Otwierasz w życiu nowe strony!
Jesteś urokliwa, o najbliższych tak troskliwa.
Gdyż? Stałaś się tak szczęśliwa!
Jesteś jak mała bakteria.
Gdyż? Dajesz nagle siłę, optymizm jak bateria!

Dalej sądzisz, że życie składa się z negatywnych zdarzeń?
Jest tyle wspaniałych wspomnień.
Tyle cię otacza. Otwórz się.
Na te właśnie małe szczęścia!

12 023 wyświetlenia
76 tekstów
50 obserwujących
  • fyrfle

    30 June 2014, 11:30

    No jesli podmiotowi lirycznemu udało sie po roku założyc nową rodzinę to...pięknie skorzystał z Twoich rad!!!Takiego optymizmu nam trzeba!!!

  • fyrfle

    17 March 2014, 21:25

    Słusznie, na te małe szczenścia cza czekać i pieścić je jak napaloną teściową, czyli szaleć, bo o szaleństwo chodzi, a gdy juz teściowej zabraknie to jak Kasanowa za murrrry ...damskieho monastyru i oooo!!!