Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Psalm Dziewiętnasty

Nieboskłon nad Ziemią rozpostarty,
przez Boga szeroko rozciągnięty ...
Dach świata naszego przeogromny,
gwiazd pełen, niezniszczalny i piękny ...

Obraca się powoli, bezustannie,
dzień w noc najprzepłynniej przemienia,
nic z niego Ci na głowę nie spadnie
a pod nim twój dom jedyny ... Ziemia.

To o nim mowa w dziewiętnastym psalmie,
to on dzieło Rąk Boga obwieszcza ...
spójrz w górę tam, od tak, najzwyczajniej
a ujrzysz go, że na prawdę on jest tam.

Ktoś kłamstwo najstraszliwsze wmówił światu
by sprawić tak by świat był często straszny
i myślał świat, że pyłkiem jest wszechświata ...
bo chciał by człowiek czuł się w nim nieważny.

70 833 wyświetlenia
1129 tekstów
9 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!