Menu
Gildia Pióra na Patronite

Gdy świat śpi

Niebo za oknem potrząsa dzwonkami,
a za firanką krzyczy ząbłąkana muszka.
Mokną liście staruszków kwiatów.
Świat powoli kładzie się do łóżka.
Zakrywa oblicze kołderką ciemności.
Ludziom pozapalał latarnie, neony.
Pozostawił światła, jak gwiazd odbicie,
dla każdego, kto nocą bywa przerażony.
A kiedy zaśnie snem swoim spragnionym,
gdy u Morfeusza już głośno zachrapie,
biorę wtedy książkę, koc, kieliszek wina,
siadam z wyobraźnią na mojej kanapie.

57 052 wyświetlenia
468 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!