Menu
Gildia Pióra na Patronite

**Noc i dzień**


* * * * *
Niebo w fiolety się dziś ubrało
Jak w kwitnące wrzosy na łąkach
W swym przebarwieniu w róż zmieniło
Obudziło śpiącego skowronka *
* * * * * *
Mgła się snuła od rzeki dostojnie
Ciągnąc welon swój biały jak cień
I unosząc się rosą do nieba
Nastał piękny słoneczny dzień *
* * * * * *
A gdy noc się zebrała do spania
Księżyc w chmurki z koronek się wtulił
Przygarniając je wszystkie do siebie
I pilnując czy żadnej nie zgubił *
* * * * * *
Gwiazdki z nieba zazdrośnie mrugały
Rozproszone na cały firmament
Poskładały się też w konstelacje
Lśniąc swym blaskiem jak szlachetny ornament. *
* * * * * *

109 621 wyświetleń
648 tekstów
56 obserwujących
  • AsiKa

    27 September 2013, 13:37

    Ładnie, poetycko :)

  • misiek45

    26 September 2013, 23:11

    Dziękuję moi mili za wpisy i życzę dobrej nocy :))

  • krysta

    25 September 2013, 11:10

    Piękny,błyszczy...pozdrawiam Agnieszko :)

  • agniecha1383

    25 September 2013, 10:38

    ślicznie to opisałaś Aguś i nie tylko mgła dostojnie się snuła od rzeki cały wiersz tak brzmi:)pozdrawiam:)

  • Pechowa_

    25 September 2013, 08:42

    Cudowny wiersz... za takimi tęskniłam ;)