Menu
Gildia Pióra na Patronite

Niebo jest zawsze za daleko

Niebo jest dla mnie za daleko
Pałace aniołów odległe w wieczności...
Bo jestem upadłym i jestem kaleką
Jestem szaleńcem na ziemi podłości

I znów mną wzgardź, bo nie masz nic
Choć kocham kolor Twoich ócz...
To nie jest błękit, nie dla niego pragnę żyć...
Odwracasz wzrok... lecz raz go wróć

Nie błękit kolorem tym, lecz blask
Wśród brązu i czerni wejrzeń Twych
Cóż płacze tak?! To szloch? To wrzask?!
Wśród tańca uczuć, wyznań złych

Przeklinam każdy własny błąd
Przeklinam pieśń złączonych serc
Daleko jest wspólny, dobry ląd
Teraz się w duszę wgryza czerw

Nie zważaj na mnie, uczuciem gardź
Bo przecież tak bardzo kocham Cię
Błagam Cię jeno, szczęście znajdź
Niechaj odejdzie to, co złe...

Dla Niej. Dla tej jedynej... tej właściwej.
Niebo jest zawsze za daleko, wiesz?

13 976 wyświetleń
199 tekstów
55 obserwujących
  • Archangel_Marco

    30 July 2012, 00:23

    No_One_ : Cóż, jak widzisz, to się nazywa progresja. ;) Miło usłyszeć komplement.

    Beato- cieszy mnie, że ten wiersz porusza aż w tym stopniu i tak dogłębnie. To wielka pochwała.

  • Gaia

    28 July 2012, 19:10

    " ..Dla Niej. Dla tej jedynej... tej właściwej.
    Niebo jest zawsze za daleko, wiesz..."

    Przysiadłam i kontempluję. I dobrze tak w cieple tych słów.
    A słowo urzeka i gra swoją pieśń cichą.
    I miło posłuchać.
    :)

  • No_One_

    28 July 2012, 18:51


    Warte chwili uwagi.
    Teraz piszesz naprawdę nieźle,
    i przyjemnie się Ciebie czyta.

  • Archangel_Marco

    28 July 2012, 13:26

    Lepiej bym tego nie ujął.

    Aby jednak postarać się zatańczyć ten taniec życia bez pomyłek...

  • Archangel_Marco

    28 July 2012, 13:03

    I właśnie taka jest prawda...

  • Archangel_Marco

    24 July 2012, 20:14

    Przyzwolę na to z przyjemnością.

  • giulietka

    24 July 2012, 17:32

    Niesamowicie mi bliskie to za dalekie niebo...
    Zabiorę sobie ten piękny, klasyczny wiersz.

  • Archangel_Marco

    24 July 2012, 17:26

    Poezja jak heavymetal. Jeden chwytliwy tytuł i zwrot w tekście, już wszystkim się podoba.
    Dziękuję za opinie. ;)

  • aloya

    24 July 2012, 10:12

    Piękny wiersz.:))

  • misiek45

    24 July 2012, 08:43

    Bo nasze oczy to zwierciadło duszy
    kto w nie się wpatrzy Wpadnie po uszy
    I będzie stracon na całe wieki
    A błękit nieba będzie daleki

    Ładny wiersz napisałeś Dominiku-pozdrawiam