Menu
Gildia Pióra na Patronite

złodziej

nie zaglądaj
zbyt często do kalendarza

to spojrzenie może dużo
kosztować co dzień postarza

nie licz i nie przyśpieszaj
godzin minut ani sekund

bo Cię ominie łut szczęścia
nie zwracaj na stan pogody

potrafisz sam się nastroić
wystarczy humor dobry

i uśmiech nie patrz w lustro
stajesz się wybredna /wybredny

zakłóca ducha spokój
odbicie zwierciadła

to nawigacja bruzd czasu
zbyt często nie szlochaj

nostalgia na Twoim licu
pozostawi wielki grymas

czas to złodziej

93 736 wyświetleń
900 tekstów
21 obserwujących
  • kati75

    20 January 2022, 16:25

    To prawda okrada nas z marzeń ,złudzeń i z życia co w klepsydrze się przesypuje,nic nie możemy na to poradzić.

    • Victoria Angel

      20 January 2022, 19:54

      Tak to odbieram, miłego wieczoru. :-)

      od Naja
    • Naja

      20 January 2022, 20:40

      Nieprzerwanie

      Gdyby czas się zatrzymał
      W bezruchu na zawsze stanął
      Miłość byłaby wieczna
      Niebyt odszedł w niepamięć

      Co stałoby się ze światem
      Końca by nigdy nie było
      Tęsknota by nie mijała
      Oczekiwanie wciąż trwało

      Życie w stałej radości
      Bądź nieustannym cierpieniu
      Świat pogrążony by został
      W ciągłym niezakończeniu

      Jednym zbyt wiele by było
      Innym nieustająco za mało
      Nie byłoby wytchnienia
      Wszystko wiecznie by trwało

      Niech czas strumieniem więc płynie
      Wciąż odmierzając godziny
      A rzeczy dzieją się dalej
      Tak skutek jak i przyczyny

    • Victoria Angel

      21 January 2022, 09:23

      Bardzo piękny wiersz, gratuluję. :-) Zaraz coś dodam swojego. :-) Miłego dnia.

      od Naja
    • Naja

      21 January 2022, 19:08

      Dziękuję, tak mi się skojarzyło :-)