Menu
Gildia Pióra na Patronite

Narodziny myśli

Nie wystarczy pomyśleć marzenia,
zdmuchując świeczkę na urodzinowym torcie...
Powiedzieć :
Kiedyś coś zrobię...
Słowami jeszcze nikt niczego nie stworzył,
nie licząc poetów,
plotących swój świat z literek i wyrazów.
Aby napisać wiersz..
Wystarczy jedno słowo,
dające zalążek pomysłu.
Jedno słowo...
Budzące wyobraźnię,
Odnajdujące uczucie, schowane w sercu...
Jakby dzięki sile przyciągania,
jedna literka drepcze w stronę drugiej,
słowo w stronę słowa
drugiego
trzeciego...
Łapią się za drobne, ciepłe rączki,
i na wzór
sieci
tworzą jedność,
najbardziej nierozerwalną jedność,
w historii fizyki...

Więc weź do ręki kartkę, długopis,
i na samym środku,
nabazgraj jedno... słowo.
Otocz je ramionami z uczuć,
marzeń,
i przekrocz granicę
swojego istnienia,
budując wieżę,
ze swoich myśli...
wciąż czekających,
na...
swoje narodziny...
Aby one też mogły,,,
pomyśleć życzenie,
zdmuchując świeczkę,
na czekoladowym torcie...

28 495 wyświetleń
251 tekstów
11 obserwujących
  • Archangel_Marco

    23 March 2012, 22:59

    Nie tak trudno. One się kleją. A może to moje słowa, me litery i me myśli zbyt śmiało ze sobą walczyć raczą.

    Wiersz podoba mi się za cudowne bogactwo środków i artystyczność.

  • M44G

    23 March 2012, 21:05

    Podoba się. Ale czasem jakże trudno słowo znaleźć.

  • słoneczniki

    23 March 2012, 20:55

    Piękna wskazówka rodzącej się poezji...