Menu
Gildia Pióra na Patronite

mieć na siebie czas, ale nie mieć już miejsca

nie wierzę

a jednak jakoś trudno
wyprzeć że tu jesteś
i trudno tak stawiać stopy po omacku
ze spalonych desek wskrzeszać mosty
czy ponad łzawe dni – wątłą pamięć

bo nie wyrzeka się bogiń niespełnionych
słów przed którymi nie było cudzych
i nie odkłada się powietrza na potem
jakby płuca dalekie były od zapaści

trudno tak mijać się z czasem
utkwiwszy wskazówką między żebrami
wytykać sobie że to już i że nic

serce upychać wciąż w kieszeń
a jednak wołać nim o ciebie.

.

https://www.youtube.com/watch?v=dpW-cEL7IyY

9578 wyświetleń
71 tekstów
80 obserwujących
  • Lacrimas

    19 November 2014, 22:13

    czy przesadzić to znaczy wyrwać z korzeniami
    albo przynajmniej zapuścić się w nowe?

    po mnie nic
    zarówno tu jak i już

  • Lacrimas

    18 November 2014, 09:47

    "Ludzie mają tendencję do wymyślania definicji dla każdego słowa. Katalogowania, ustawiania, narzucania jednoznacznych, niezaprzeczalnych cech i funkcji wszystkiemu i wszystkim. Bo tak łatwiej''.

    ps dziękuję za komentarz

  • Naja

    15 November 2014, 17:32

    Pięknie wyrażone pragnienie...

  • woda_słodzona

    15 November 2014, 17:27

    Zrosty żeber zaczęły
    swoje mruczando o
    dawne i niefortunnej kolizji
    z samotnością

    słyszę ją reumatycznie,
    gdy nadchodzi
    ziąb

  • Lacrimas

    13 November 2014, 21:30

    czuję nieobecność
    tęsknota to tylko czekanie -

    obiło mi się kiedyś o uszy
    .

    ps dziękuję za komentarz

  • LadyDi

    13 November 2014, 21:02

    każda linijka wersu wciąga coraz bardziej,
    serce upychać wciąż w kieszeń
    a jednak wołać nim o ciebie

    jakby: z sieni ów stęsknionej miłości, obdarty do cna tęsknotą
    czujesz nienasycenie... piękny wiersz Lacrimas