Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Srebrniki

Nie potrzeba mi twojego
zrozumienia, kiedy myślą
przeciw Bogu stajesz,
uczynkiem gardzisz mną
i zimnym policzkiem
szukasz cudzego ciepła,
srebrników parę
rzucasz na pociechę
słabszym,
bo nie masz już nic,
a godność twoja
taka brudna

15 180 wyświetleń
148 tekstów
51 obserwujących
  • Chiante

    4 March 2013, 10:53

    Niesamowite wersy.

  • Dembsey

    3 March 2013, 16:06

    Wyjątkowy...

  • EmilG

    3 March 2013, 16:04

    zło nie wygrywa bitew,
    znakiem uczynionego krzyża

    piękny wiersz

  • Kenzo

    2 March 2013, 16:32

    Wyjątkowy wiersz z zastanowieniem. Wiersz na duże brawa.

  • Szantil

    2 March 2013, 06:07

    Bardzo mądre słowa. Wyjątkowo słuszne.

  • Błyskawica

    1 March 2013, 22:43

    Niesamowity ten wiersz. Mały podły człowiek z garścią srebrników, przeciw Panu tego świata. Zawsze przegra.

  • anna kowalczyk

    28 February 2013, 01:07

    ...i
    choćbyś
    głos stracił,
    nie przekrzyczysz Nieba
    w pysze swej

    ziemianinie...
    _______________________

    ...Grażynko...piękny wiersz...

  • Voyage

    28 February 2013, 01:00

    No..Efemerydko, powaliłaś mnie na kolana tym wierszem ! Piękny !

  • 28 February 2013, 00:56

    cudzego ciepła nie kupi nawet za srebrników parę gdy godność brudna
    Grażynko... wyjątkowy i piękny wiersz :)))

  • Buksal

    27 February 2013, 23:56

    Ukłony za ten wiersz Grażyno. Piękne i mądre słowa. Pozdrawiam.