Menu
Gildia Pióra na Patronite

Trochę o przeszłości

Nie mogę już tam zawrócić
- to już nie po drodze i nie w porę,
choć swój czas i miejsce miały.

Nie mogę się cofnąć ani o krok
- nowy dzień ustanawia się,
z moją lub bez mojej wprawy.

Swój przed sobotą piątek
ma każdy piątek przed czwartkiem
nawet w latach przestępnych

Nie mogę już tam zawrócić
- tylko poszerza się między nami dystans
zacierają się pewne szczegóły

Pogłębiają się zmarszczki
- tylko która wtedy odpowiadała za uśmiech.
Niech będzie że wszystkie
- to zawsze lepiej wygląda w życiorysie

Ludzkiego serca nie można uchwycić.
To cała prawda jaką wiem
i jedyna prawda która domknie się sama
bez kropki nad ''i''

Reszty musiałem się domyślić
i o całą resztę pytać.

Zajmuje mi to jak dotąd
myśli nad kubkiem ciepłej herbaty
Spacery wieczorne
i te bezsenną noc.

Dziś, które chce być ''teraz''
jest już prehistorią, gdy to czytasz.
A ja przeżyłem to na tyle
by móc się temu przyglądać z daleka..

3553 wyświetlenia
40 tekstów
1 obserwujący
  • nicola-57

    27 September 2015, 07:32

    bdb