Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pytania bez odpowiedzi?

Nie ma nic cenniejszego nad życie!
Każde jest wielkim darem!
Kim zatem staje się człowiek,
jeśli zabijać dozwala prawem?

Jeśli pozwala niszczyć życie,
poczęte, bezbronne, delikatne?
Czy uzna wkrótce, że to podeszłe
też nie jest istnienia warte?

Czy homo to jeszcze sapiens?
Myśli jeszcze, przewiduje?
Czy homo irrationabilis,
bezmyślnie w świecie egzystuje?

XXI wiek - technologie, nowinki,
maszyny, sprzęt, cyfryzacja.
Duchowo jednak, coraz mniej homo.
Nowy gatunek? Barbaryzacja?

56 929 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących