Menu
Gildia Pióra na Patronite

Instrukcja Owocu.

Nie łap mnie w dwa palce
Nie chwytaj za szybko.
Wymagam uwagi.
Trawi się całym ciałem to, co się połknie.
Konsumpcja rozpoczyna się od
chwycenia,
patrzeć można na tak wiele sposobów i
nigdy nie skosztować...
Wiesz? mam zapach,
więc
nie zawahaj się użyć nozdrzy, zanim mnie rozbierzesz ze skóry
do wstydu
swojego miąższu.
Obieraj mnie
ze zgorzkniałości
twardej skorupy,
z złowrogich spojrzeń
tych, którzy zazdroszczą czerwieni,
z lęku przed otwarciem się
- bo mam pestki.
A potem przystąp do
smakowania
- połykanie jest zbyt
bezmyślne
nie nasycisz nim
zmysłów.
Musisz wtopić się
w moje soki
- bez obaw,
nie mam ogryzka
a to co twarde to
jedynie pestki,
nie bez znaczenia.
Chronią przed nadgorliwą filantropią.
Ale nie połykaj zachłannie,
nie gryź okrutnie,
nie kąsaj dla zaspokojenia pragnienia
bo cały smak uleci
wraz z aromatem
nieprzystępności.

22 533 wyświetlenia
262 teksty
48 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!