Menu
Gildia Pióra na Patronite

ROZWAŻANIA

Nie każdemu dane
mądrość i piedestały
szczyty szybko osiągane
szczęście i nominały

Lecz ten, kto po nie
sięgać nie próbuje
w bagnie życia tonie
szczęścia nie zjednuje

Jest jak łyżka zimna
która smaku nie zaznaje
choć w zupie wyszukanej
długo pozostaje

Nie przeniknie do martwego
ani groźba, ani płacz
złością losu niedobrego
nie odmienisz, choćbyś chciał

Zapomnijmy co było
w niepamięć puśćmy złości
poszukajmy u bliźniego
szczerej, oddanej miłości

18 438 wyświetleń
166 tekstów
7 obserwujących
  • RozaR

    26 January 2015, 01:42

    ,,Nie wam prości ani mnie zmieniać ten świat" -zmienią go łajdacy
    Bo my dyletanci - oddajemy świat pazernym - na tacy.
    Roszkowski Grzegorz.

  • dana1596

    24 January 2015, 12:37

    Dziękuję :)
    Taki już, jak widać, mój świat, poszukujący z przewagą na "nie znajdę"...ale spoko, da się wytrzymać. Przecież, Natalko, są i optymistyczne wierszyki:)
    Pozdrawiam optymistyczni

  • Naja

    23 January 2015, 20:16

    Bardzo wymownie i ładnie wysłowione te rozważania :-)

  • 23 January 2015, 12:39

    '' łyżka zimna ' mnie powaliła
    no cóż Ty także masz wybitny dar do porównań .
    Świetny wiersz ale depresyjny tradycyjnie ;)

  • Malusia_035

    23 January 2015, 12:27

    ładny :)

    Pozdrawiam :))