Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dar

Nie jesteśmy dani sobie na wyłączność,
na własność.
Tak jak nie jest nam dany na własność dom czy kwiat.
Posiadanie nosi w sobie śmiertelność.
Umiera prędzej niż umiera coś w nas.
Tylko głupiec kolekcjonuje rzeczy,
które rdzewieją tak szybko jak rdzewieje czas.
W posiadaniu kryje się śmiertelność,
choć kupując dużo liczymy, że odkupimy coś co z każdym dniem umiera w nas.
Jedynym darem jest ta chwila.
Ulotna jak mgła.
Tylko ona jest dana na zawsze.
Ta chwila, co się od wieczności odłączyła.
Tu i teraz.
Chwila, która zmienia w cud bezkształtny czas.

13 513 wyświetleń
100 tekstów
21 obserwujących
  • Odys syn Laertesa

    18 March 2021, 23:32

    Największą radość sprawia obdarowywanie... Świadomość bycia darem... Cud stworzenia w kimś pragnienia właśnie nas, i spełnianie tego pragnienia.
    Tak właśnie powstał czas... Z tego powodu zostaliśmy stworzeni.
    Bardzo ładnie napisane. Głęboka intuicja. Takich szukam, więc dziękuję i zabieram do zeszytu.

    od envie.