Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nie chcę słońca

„Nie chcę słońca”

Do wiary , do słońca , do słupa ognia
Wy !
Niszczyciele chmur i deszczu
Wichrzyciele niszczący burzę i wiatry
Już dość !
Zejdźcie na ziemię i pokarzcie
Cóżem uczynił dla świata ?
Byście oświecić mnie mogli swym światłem
Już dość !
Pozostać pragnę w nicości
Pokryty gradem i wiatrem
Ja nie chcę !
Ze skorupy swej wyleźć jak ślimak
A może ?...
Może nie racja moja , lecz wasza
Czyni mnie tak grzesznym w swej własnej ocenie
Wybaczcie , lecz proszę …odejdźcie
Ja miejsce swe znam w szeregu

W bezmyślnej armii szarych komórek
Więżącego mnie umysłu .
Janusz Dziewanowski

16 691 wyświetleń
111 tekstów
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!