Menu
Gildia Pióra na Patronite

Bitne nasienie

niczym małe ziarenko
wiatrem unoszona
wśród milionów istnień
oddana bezwładnie
niesiona dłońmi podmuchu
wiarą wypełniona po brzegi
w oczekiwaniu na stały ląd
odmawiam ciche modlitwy
tworząc szkice przyszłości
zbieram sił ogromne pokłady
by walczyć i zdobywać
światy wielkie nieznane
pola bogate w łany
morskie fale odwiedzać
z trawami szumnie tańczyć
opalać się promieniami
inne nasionka spotykać
cieszyć się małostkami
nie powiększać problemów
oddychać pełną piersią
nie bać się potykać
pełną garścią życie chwytać
nigdy się nie poddawać
na laurach nie osiadać
lecz w ziemi się zagnieździć
odnóża zakorzenić
znaleźć swoje miejsce
i cieszyć się życiem
łapać haustami powietrze
delektować się drobiazgami
szarej dla was rzeczywistości
a jednak piękno dostrzegać
być i doceniać posiadanie
czyjejś bliskości i miłości
nie dać za wygraną
nie ulec zniszczeniu
cudzymi złośliwościami
zdeptać się nie dać
nigdy, ale przenigdy
z honorem przełykać porażki
akceptować ich obecność
lecz nie tracić nadziei
jeśli trzeba, przywdziać zbroję
do kolejnej nierównej walki
z pozornymi wiatrakami…

25 988 wyświetleń
524 teksty
59 obserwujących
  • Albert Jarus

    2 March 2013, 00:03

    to tym bardziej gratuluję... znaczy, że prawdziwe, a to bardzo lubię :)

  • Papużka

    2 March 2013, 00:00

    żaden talent to uczucia Albercie... :)

  • Albert Jarus

    1 March 2013, 19:48

    milczenie byłoby chyba najbardziej wymownym komplementem

    Miałem dreszcze Twój wiersz... ta muzyka... Z każdym kolejnym wersem rosłem pełen nadziei
    Gratuluję talentu

  • Papużka

    1 March 2013, 17:42

    :) Dzięki dziewczyny :**

  • Elizabetta

    1 March 2013, 17:15

    "...Nie powiększać problemów
    Oddychać pełną piersią
    Nie bać się potykać
    Pełną garścią życie chwytać
    Nigdy się nie poddawać
    Na laurach nie osiadać..." tych słów między innymi od dzisiaj się będę 3mać;)) Bardzo bojowy i fajny wiersz:)

  • Pechowa_

    1 March 2013, 17:11

    Papużko zawsze odnajduję cząstkę Siebie u Ciebie...

    Wiarą wypełniona po brzegi
    W oczekiwaniu na stały ląd
    Odmawiam ciche modlitwy
    Tworząc szkice przyszłości
    Zbieram sił ogromne pokłady
    By walczyć i zdobywać

    Perełka :)_