Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jest takie miejsce na przeszłość chore

Nawet świetlica
przesiąknięta jest
szarym socjalizmem
brunatnymi zasłonami
pożółkłymi firankami
którym czas z dłoni wyczytał samotność

Dwa razy do roku
odbywa się tu spektakl
napęczniały marazmem
z zagubionymi aktorami
i zobojętniałą publicznością

Któregoś razu
wyszedł stąd człowiek
po suficie
podłoga mu przywarła
do powiek.

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • onejka

    28 September 2016, 09:57

    Cóż napisać, kiedy kunszt metafor otwiera tyle drzwi...

  • giulietka

    28 September 2016, 09:17

    Świetne ujęcie, szarość ma u Ciebie bardzo wiele odcieni.

  • fyrfle

    28 September 2016, 09:09

    Nie deprecjonuj socjalizmu. :)