Menu
Gildia Pióra na Patronite

Najpiękniej umiera się o świcie

Nawet białe noce mają swój kres
odwracasz wzrok by nie patrzeć
jak naszych snów konstelacje
umierają w świtu ramionach

A ty oczy masz wciąż smutne jak zmierzch
i nie wskrzesi w nich słońca już nikt
choćby w jedną noc cały wszechświat
miał tylko dla nich zapłonąć

Uśmiechasz się resztką słońca
jakbyś pokonać chciał mgłę
lecz tli się w nim tylko bólu zorza
więc bez żalu pozwalasz jej zgasnąć

A kiedy znów nad przełęczą
zacznie chylić się dzień
noc uklęknie przy tobie
by pokłonić się nieboskłonem
konającym w spojrzeniu twym gwiazdom

137 841 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • 14 March 2012, 18:49

    piękny wiersz, ale najbardziej urzekł mnie tytuł...

  • giulietka

    24 February 2012, 22:02

    Miło, że zajrzeliście, Panowie... ;)

  • ....ktoś....

    24 February 2012, 21:29

    mniam:-)

  • R.A.K.

    24 February 2012, 14:12

    Mogę sobie pomilczeć? :)

    Wrócę...

    Miłego Dzionka