Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zdjęcie z mojej ulicy

Na ulicy Garncarskiej
mieszkał Darek
co to twarzy połowę
dostał od szympansa
los go nie rozpieszczał
matczynym głosem rozczarowania

Ojciec w tango z denaturatem poszedł
i wyłowili go ze żwirowni
wypchanego węgorzami
matka w studni depresji
utonęła przed jego osiemnastymi urodzinami

Darek wózek ciągał
z gnojem
brudny od sadzy
działkę przekopał co roku
i sadził przedziwne kwiaty

Wielką łapą zawiści
ściągnął go ze świata rak
działkę sprzedano pod budowę
nie został po Darku ślad...

127 825 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • fyrfle

    16 January 2022, 14:58

    Gdy o człowieku świadczą kwiaty, to mówią wszystko o człowieku, wszystko wtedy znaczy - człowiek dobry. Jeszcze raz ze wzruszającym uczuciem dotknięcia spraw wielkich przeczytałem.

  • Gaia

    23 October 2018, 11:56

    To zdjęcie może prześladować w snach. Jest tak realistyczne, że aż boli.
    Jak życie.

  • kati75

    23 October 2018, 07:56

    jaki smutny los człowieka małego ;-(

  • fyrfle

    22 October 2018, 07:02

    Ciekawa historia,smutna, bo smutna, ale kwiaty wiele mówią o człowieku.

  • Naja

    21 October 2018, 21:05

    Straszne...

  • 21 October 2018, 20:21

    Teraz już został...
    Dobre.
    Pozdrawiam. :)