Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 13 January 2021

Modlitwa

Naucz mnie słuchać
by czekanym wędrowcem
powitać twe milczenie
zamiast siebie w sobie
sumieniem
Naucz mnie patrzeć
by oczy bardziej wierzyły
cichemu światłu twych najdalszych gwiazd
niż ślepym krzykom bliskich słońc
Naucz mnie czuć
by zgubionej mrówce
gościńcem skóry stać się drogą
nie cmentarzem
Naucz mnie milczeć
by twe skupienie stało się mą drogą
zbłąkanej mrówki do mrowiska
ciszy
Naucz mnie mówić
bym nutami słów
potrafił twej rozgwieżdżonej nocy tęsknoty
ułożyć księżycową sonatę
wspomnień
Naucz mnie odejść
bym nie żałował
zatracony twym objęciom
ufnością aż po szaleństwo
swej drogi ćmy
w ogień
Mój umarły boże...

89 700 wyświetleń
1387 tekstów
12 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!