Menu
Gildia Pióra na Patronite

Naleśnikowe wariacje

Naleśnikowe wariacje

dzień patrzy na mnie oczami naleśnika
idę cynamonowymi śladami

czeka na mnie

na kazimierskim rynku słodka chwila
dzban pełen słońca
dzban pełen endorfin
na mapie talerza zielone światło lata
w tunelu śmietanowej chmury
schowany
zamknięty
na tajemnicę przepisu
naleśnikowego ciasta

złoty pociąg wypełniony po brzegi
tropikalnym słońcem
malowane owoce

sączę ich kolorowy zapach
sączę historię Kazimierza Dolnego
chrzęszczą w ustach płatki ananasa
na brzegu ust odpoczywają bananowe nuty
kubki smakowe jak kwitnąca pomarańcza
rozcieram powoli tajemnicze ciasto
które żegluje w śmietanowej poezji
niczym Titanic

zatrzymam ten smak naleśnikowej wariacji
cała płonę latem
cała płonę smakiem życia

Janina Malicka

4293 wyświetlenia
28 tekstów
2 obserwujących
  • Ewelina K.

    19 May 2020, 18:12

    Przepiękne . Przyszedł czas na wzruszenia i refleksje :-)

  • motylek96

    19 May 2020, 17:14

    Woersz z Kazimierzem w tle. Ech moje najulubiensze miasto. Miasto bardów