Menu
Gildia Pióra na Patronite

łzy naszych matek

najwcześniejsze które pamiętasz
one widziały nasze pierwsze
spływające do przyćmionych strwożeniem ust
na sali porodowej
w inkubatorach białych kokonach tkanin
ramionach położnych

my wyciągnięci na brzeg
z wód ciszy nie nauczeni
blasku twarzy
roślin żyrandoli płuc

patrzyliśmy zdumieni na płacz
naszych matek nie rozumiejąc
bólu w lędźwiach opuchniętych nóg
szwów na brzuchu

trzeba było nam poczekać długie lata
a one musiały wypalić szlochem
własną pierś
by ich łzy dotarły nam do pamięci
by świeciły w niej jak nóż

28 855 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • 25 May 2019, 10:12

    Piękne...

  • Kamil Borkowski

    24 May 2019, 15:39

    :(

  • onejka

    24 May 2019, 09:02

    To prawda, wiele nie rozumiemy, wiele zaczynamy rozumieć wówczas, gdy już ich nie ma...Naszych Matek...