Menu
Gildia Pióra na Patronite

Oblicza nadziei

Nadzieja bywa ulotną,
szczególnie gdy los
podkłada pod nogi
niższej i wyższej rangi przeszkody.

Jednak zawsze
czy to w problemach,
marzeniach, a może i miłości,
zdarzają się przebłyski owej wartości.

Niezbyt ona schludna,
bywa czasem i złudna
albo tak piękna, że aż paskudna.

Gdzieś tam przy sercu
każdy ją kryje,
jedni otwarcie się obnoszą,
inni trzymają w sekrecie
lecz gdy świat staje się wrogi
to jej świadomość
nad umysłem pełni piecze.

Wystrzega od czynów gwałtownych,
od zwątpień i wyczekiwania zakończenia,
bo może być nawet i prawie wygasła
lecz to ona trzyma wśród nas
ludzkie istnienia.

10 908 wyświetleń
92 teksty
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!