Menu
Gildia Pióra na Patronite

Strażnik gwiazd

Nad snów nieodgadnioną doliną
Mgieł zasłona łzami rosy opada.
Niebo brzask chce oszukać gwiazdami,
Świt jak złodziej za górami się skrada.

Nad moją głową cienie chylą się nisko.
Anioł okrył cały wszechświat skrzydłami.
Przygasłą lampę dłoń zapala w oknie blisko,
Jakby czuwał zawsze ktoś nad mymi snami.

Nim zatopi światło brzasku snów dolinę,
Nim Strażnik nocy łzą ugasi gwiazd pochodnie,
Muszę znaleźć w sercu moc, co sny zaklina,
By osłonić przed dnia chłodem lampy płomień.

137 918 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • 20 January 2011, 13:22

    o Pani Nocy
    pozwól błagam Cię
    by płomień tej miłości
    przetrwał też dnia chwile mroczne
    by znów
    gdy twoja pora przyjdzie Pani
    przybrał na mocy
    rozświetlając me życie
    jak miliony gwiazd
    które co noc zapalasz z czułością

    no i pozdrawiam ...bo jakby inaczej :))))

  • Żydziu

    17 January 2011, 19:27

    Pięknie :*

  • Adnachiel

    17 January 2011, 15:02

    Strażnik Gwiazd... Ech... Jak zawsze cudownie magiczne słowa. Nie zdziwiłem się ani troszkę :-)

  • giulietka

    16 January 2011, 18:26

    Ojej:) Dziewczyny Kochane:)
    Słodzicie mi baaardzo,ale ja uwielbiam to Wasze słodzenie;)
    Dziękuję za chwilkę u mnie i uroczego popołudnia życzę;)

  • Papillondenuit

    16 January 2011, 15:44

    Ta moc w sercu, co "sny zaklina", zaklina niezwykłym krajobrazem piękna i nasze dusze...

    Mnie z kolei ujął ten fragment:
    Niebo brzask chce oszukać gwiazdami,
    Świt jak złodziej za górami się skrada.

    Pozdrawiam serdecznie Magdaleno, pozostając w zachwycie... :)

  • IBELLA

    16 January 2011, 15:06

    Mi to już dawno zabrakło słów żeby skomentować wiersze Madzi ...

    Mój ulubiony fragment:

    "Nad moją głową cienie chylą się nisko.
    Anioł okrył cały wszechświat skrzydłami.
    Przygasłą lampę dłoń zapala w oknie blisko,
    Jakby czuwał zawsze ktoś nad mymi snami."

  • giulietka

    16 January 2011, 12:01

    Dziękuję Ewelinko;)

  • giulietka

    16 January 2011, 11:38

    Dziękuję Romku:)
    Wzajemnie, cudownej niedzieli;)

  • R.A.K.

    16 January 2011, 11:27

    Przepiękny wiersz Madziu :)
    Miłego Dzionka :)