Menu
Gildia Pióra na Patronite

Na zdjęciach

Na zdjęciach już się nie ma wyboru:

Mogło się wtedy być uczesanym
i nie mrużyć oczu
Nie trzeba było wtedy i jeść
i śmiać się bez opamiętania
Na czarno białym tle jeszcze nie wiadać
choć domniemam że poczerwieniała

Nie ważne czy z ukrycia
Czy to fotogeniczne, czy potrzebne
Na zdjęciach już się nie ma wyjścia
Zatrzymana chwila która uciekanie

Tu wydaje się być jeszcze żywa
jeszcze tu go
Ona nie spotkała
o a tu On
miał jeszcze wszystkie zęby

W tej chwili tutaj jeszcze
nie było Jasia
Nie było Kasi
Nie wiedziała co stanie się
i kto zjawi

Ja wiem z opowieści ale tu jeszcze
wciąz się uśmiecha
i wie że jest młoda

Na zdjęciach już się nie ma wyboru
ta czy inna poza
ten co trzeba profil, a może to tamten?
a może to mniej niż pamiątka?
mniej niż wspomnienie którego się nie chce?
i chowam je w szafie?

Nie zmienię go..bo zmienić się nie da
chwila ulotna zatrzymana
krucha jak papier
Za folią albumu połyskuje
w skórzanej oprawie
pośród wszystkich tych innych fotografii
które same narzucą nam pamięć...

3553 wyświetlenia
40 tekstów
1 obserwujący
  • fyrfle

    13 August 2015, 17:50

    ludzki , krwisty.