Menu
Gildia Pióra na Patronite

Chcieć banana

Na pierwszym miejscu listy przebojów w radiowej trójce jest zespół ,,Lao Che” ( myślałem że nazwa z przekory – a tu faktycznie czerwona brygada) z piosenką o emigrancie który uchodzi i uchodzi zapewne w Polsce za kogoś kim nie jest . Czyli należy uznać jego krzywdę i oczywiście przyjąć .
Ta krzywda emigranta ma chyba ukryć analizę sytuacji , skutki krótko i długoterminowe . Ta krzywda ma nam uniemożliwić analizę integracji i jednania się ras, które miały miejsce do tej pory . A jest o czym myśleć bo chodzi o przyszłość i dorobek cywilizacyjny .

Chcieć banana

Chcieć emigranta
To takie chcieć jak
Jabłko pieska siku banana
Bezmyślna jak odruch potrzeba
Człowieka

Chcieć
Można chcieć
Tak jak brać lub zabrać
Spokój dom a nawet życie
Takie chcieć człowieka

Być wodzem
Mieć bandę i dzidę
Mieć kozę krowę kałacha
I zabrać kobietę z obcego plemienia
Chcieć mocno
Chcieć złotego banana

Dodam że mam dość dobrą opinię o osobach o innym kolorze skóry , zawsze dobrze mi się z nimi rozmawiało . Temat dotyczy jednak procesów społecznych a to zupełnie co innego.
Oczywiście to złożony problem i każda opinia będzie uproszczeniem .

76 481 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • RozaR

    6 December 2019, 16:45

    Oczywiście że nie wskazuje - to jest perspektywa przemian . Oczywiscie uproszczena ale wielokrotnie potwierdzona - enklawy w Szwecji . .
    Zaś sama piosenka (propagandowa) takich dylematów nie poruszy - ma poruszyć proste sumienia - proste i bezrefleksyjne.

  • 29 November 2019, 20:50

    Bo widzisz, ten uchodźca jest... "biało-czerwony".
    "Uchodźcą jestem.
    Zmuszony uchodzić jestem za kogoś,
    kim nie jestem."
    To takie detale, które nie wskazują raczej na żadne zabieranie kobiety z innego plemienia, na dzidę, czy banana.
    Ale może Ty widzisz w tym tekście więcej?

    Miłego wieczoru. :)

  • RozaR

    28 November 2019, 10:46

    Tak to ten utwór - zresztą bardzo dobry tyle że przekaz pokrętny i fałszywy .

  • 26 November 2019, 23:39

    Dobry wieczór,

    Czy jesteś pewien, że o to chodzi w piosence Lao Che - United Colors Of Armagedon, którą prawdopodobnie masz na myśli?

    Dobranoc.